Historie

De Maaskapel door de jaren heen …..

De geschiedenis van de Maaskapel gaat terug tot 1952.  Onderstaand in ’t kort de geschiedenis van de Maaskapel en haar hoogtepunten.

In 1952 werd vanuit de Wessemer harmonie ‘Eendracht maakt Macht’ een blaaskapel  opgericht.  Eén van de oudst bewaarde foto’s is genomen in zaal Rozenstein aan de Aalsterweg in Eindhoven alwaar men in de beginjaren verschillende keren optrad op uitnodiging van een gemeenschap van Limburgse Philips-werknemers in Eindhoven.

In de voorbije jaren heeft de Maaskapel drie kapelmeesters gekend.  De eerste was Cor Deneer. Zijn opvolger werd Pierre Smeets (alias Pierre van de Keizer). In 1972 werd Bert Adams uit het naburige dorp Hunsel gevraagd om als tenorist in te vallen bij een optreden. Bert ging graag in op dit verzoek. Het beviel hem direct zo goed dat hij besloot te blijven. Toen de kapel in 1979 ten onder dreigde te gaan, een zestal muzikanten besloten te stoppen, was het Bert Adams die dit niet liet gebeuren. Om de kapel van de ondergang te redden ging Bert naarstig op zoek naar nieuwe muzikanten waarna het ledental weer aangroeide tot zestien personen.  Een jaar later kwam het leiderschap in zijn handen.

In die tijd genoot de Maaskapel inmiddels naam en faam met name binnen de grenzen van Limburg.  Ambitieus als hij was wilde Bert die grenzen verleggen en daar hoorde ook een andere naam bij:  ‘Die Original Maaskapelle’. In 1984 werd deelgenomen aan het landskampioenschap voor blaaskapellen in het Gelderse Huissen. Geen van de andere deelnemende blaaskapellen behaalde meer punten dan de Maaskapel. De landstitel was binnen en dat smaakte naar meer. Daarom werd ingeschreven voor de competitie voor de beste blaaskapel van de Benelux. De NCRV, in samenwerking met het Limburgs Dagblad,  bracht de finale van deze wedstrijd op de buis met het programma Blaastest. De presentatie was in handen van Ted de Braak. De Maaskapellers brachten het tot de voorrondes. Tot een TV-optreden kwam het helaas niet. Men wist zich uiteindelijk wel als derde van alle deelnemende Nederlandse blaaskapellen te klasseren.

In 1989 dook de Maaskapel voor de eerste keer de studio in.  De studio van Jan Theelen in Munstergeleen. Korte tijd later verscheen de eerste geluidsdrager, een muziekcassette met de titel  ‘Maasklanken uit Wessem’. Daarna is nog een muziekcassette verschenen gevolgd door nog eens tien CD’s en één DVD.

Het complete overzicht:
1989    Maasklanken uit Wessem,
1991    Auf der Festwiese 
1996    Goeie Morgen Limburg
1997    Oos Dörp
1999    Ongerwaeg
2002   Jubileumklanken (jubileum-CD 50 jarig bestaan)
2005   Veur eederein get
2006   Het beste van Die Original Maaskapelle
2009   Euver de Maasbrök
2009   Euver de Maasbrök (DVD),
2012    Diamant (jubileum-CD 60 jarig bestaan)
2014   Am Stammtisch,

2016   Für unsere Freunde.

Tot de hoogtepunten behoren zeker ook de buitenlandreizen.  Zo werd verschillende keren Oostenrijk aangedaan (Steinach, Obsteig, Radfeld, Gerlos), maar ook Duitsland, Luxemburg, België en zelfs Spanje en Tsjechië werden bezocht.

       

Klik op de foto’s voor vergroting.Maaskapel 60-er jaren (575x456) (2) Maaskapel 70er jaren

Klik op de foto’s voor vergroting.

Comments are closed

    • 162.348